Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Γλύτωσε χρήματα με τη δημιουργία αποθήκης τροφίμων

 

Ακόμα και η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Οργανώσου τώρα για να μη σου λείπει τίποτα και να περισσεύεις χρήματα για άλλες ανάγκες του σπιτιού
 
Ίσως να μη μπορείς να καταλάβεις από την αρχή πως γίνεται να γλυτώνεις χρήματα με το να αγοράζεις περίσσια τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα που δε θα τα χρησιμοποιήσεις άμεσα αλλά θα τα βάλεις στην αποθήκη όμως αυτή είναι η αλήθεια. Γλυτώνεις χρήματα. Αρκετά χρήματα.
Καταρχήν πρέπει να σκεφτείς ότι βδομάδα με βδομάδα οι τιμές τροφίμων ανεβαίνουν ενώ τα έσοδα σου μειώνονται. Δεν γίνεται να μη το έχεις διαπιστώσει αυτό. Οπότε κάθε τρόφιμο που έχεις αγοράσει με παλιά τιμή ουσιαστικά… “τοκίζεται” και τόσο τόκο δε σου δίνει η τράπεζα.
Photographer: maureen_sill
Όταν ξεκινάς μια αποθήκη τροφίμων η κατάσταση είναι λίγο χαοτική. Δε ξέρεις τι να πάρεις πρώτα και τι μετά. Μη τρομάζεις, με τον καιρό κι όσο γεμίζουν τα ράφια τα πράγματα βελτιώνονται. Ξεκίνα να αποθηκεύεις βασικά τρόφιμα με μακρινές ημερομηνίες λήξης που καταναλώνεις συχνά όπως αλεύρι, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, ζάχαρη, αλάτι, γάλατα εβαπορέ, κονσέρβες, σάλτσες, ξερή μαγιά,λάδικλπ.
Επίσης άρχισε να βάζεις στην κατάψυξη κρέας και μυρωδικά όπως άνηθο-μαϊντανό, δοκίμασε να φτιάξεις δικές σου μαρμελάδες, σάλτσες και τουρσιά κι αν θες να γίνεις και πιο extreme δοκίμασε την αποξήρανση τροφίμων.
Με τον καιρό η αποθήκη θα αρχίσει να γεμίζει. Κι αυτό είναι το σημείο κλειδί που πρέπει να προσέξεις. Όταν έχεις μια αποθήκη γεμάτη τρόφιμα έχεις τη δυνατότητα τη στιγμή που θα δεις μια καλή προσφορά-κράχτη στο σουπερμάρκετ να μην αγοράσεις αυτά που θα αγόραζες για να βγάλεις την εβδομάδα εφόσον υπάρχουν στην αποθήκη ή την κατάψυξη σου, αλλά να αγοράσεις μεγαλη ποσότητα από το προϊόν που είναι σε προσφορά. Αν συνεχίσεις με αυτή τη λογική σε λίγο καιρό η αποθήκη σου θα περιέχει περισσότερα προϊόντα που έχεις αγοράσει σε τιμή χαμηλότερη από την κανονική.
Για να το καταλάβεις καλύτερα θα σου πω ένα παράδειγμα του προηγούμενου μήνα. Πηγαίνω σε γειτονικό σουπερμάρκετ για τις συνηθισμένες αγορές και βλέπω ότι έχει προσφορά διπλό πακετάκι ξηρής μαγιάς με 0,35€ που έληγε σε 2 χρόνια. Παρόλο που κάνω ψωμί συνέχεια προσωπικά χρησιμοποιώ νωπή μαγιά. Όμως περνάω μεγαλα διαστήματα στο κτήμα της χαλκιδικής που δεν έχει ακόμα ρεύμα και εκει με βολεύει πολύ η ξερή μαγιά την οποία συνήθως αγοράζω γύρω στα 80-90 λεπτά για το τριπλό πακετάκι. Καταλαβαίνεις αμέσως οτι η διαφορά τιμής είναι τεράστια. Αντί λοιπόν να αγοράσω όσα πράγματα θα αγόραζα, επέλεξα να αγοράσω 30 διπλά πακετάκια μαγιάς που μου κόστισαν 10,5€. Αυτό αντιστοιχεί σε 60 μονά πακετάκια ή 20 τριπλά πακετάκια. Το κόστος τους αν τα αγόραζα με τις κανονικές τιμές θα ήταν 16€-18€. Μέσα σε 1 λεπτό λοιπόν κέρδισα 5,5€-7,5€ κι αυτό χωρίς να υπολογίσω τη μελλοντική αύξηση στην τιμή του προϊόντος που είναι ουσιαστικά σίγουρη. Αυτό μπόρεσα να το κάνω και μάλιστα χωρίς να βγω από τον προϋπολογισμό μου επειδή ήξερα ότι τα τρόφιμα της αποθήκης μου μπορουν να με στηρίξουν επιπρόσθετα για να βγάλω την εβδομάδα. Αν δεν υπήρχαν τρόφιμα στην αποθήκη μου το πολύ πολύ να αγόραζα 2-3 πακετάκια γιατί θα έπρεπε να αγοράσω βασικότερα τρόφιμα για να βγάλω την εβδομάδα.
Από τότε που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε αυτό το σύστημα έχουμε γλυτώσει πάρα πολλά χρήματα και πίστεψε με τα έσοδα μας είναι σχετικά λίγα στο σπίτι. Με το σύστημα αυτό όμως δε μας λείπει τίποτα προς το παρόν.